Solliciteren in de zomer, wat trek je aan?

 

Onze Franchisenemer Wim en Recruiter Luuk zijn vorige week samen op pad geweest. Bij het WerkCafé Deurne hebben zij meer verteld over de lokale arbeidsmarkt, wat FlexFirst voor werkzoekenden kan betekenen en hebben ze de bezoekers tips gegeven over kledingvoorschriften bij solliciteren in de zomer. Voor veel organisaties gaat het wervingsproces in de zomer tegenwoordig namelijk gewoon door. Als kandidaat zijnde probeer je jezelf natuurlijk netjes aan te kleden. Maar wat moet je aan als het buiten 30 graden is en je nog wel fris en fruitig het gesprek wilt ingaan? In dit artikel vertelt FlexFirst je graag meer over de ongeschreven kledingregels bij sollicitaties in de zomerperiode.

 

Een eerste indruk kun je maar een keer maken, daarom is het altijd van belang dat je er netjes uitziet en dat de kleding die je draagt ook past bij het bedrijf waar je heen gaat. Je kledingkeuze is bijvoorbeeld voor een sollicitatie bij een bouwbedrijf anders dan voor een sollicitatie bij een notariskantoor. Daarnaast is het handig om te weten met wie je in gesprek gaat, is dat de directeur die een aantal jaar ouder is of is het een jonge hippe leeftijdsgenoot die de afdeling aanstuurt?

Aller eerst voor de dames:

In de zomer is het aangenaam om een rok of jurk aan te trekken naar een sollicitatiegesprek, omdat dat lekker luchtig is. Beiden zijn prima en worden door organisaties geaccepteerd. Kies wel een rok of jurk met een nette lengte, minimaal net boven te knie maar bij voorkeur over de knie. Liever spelen op ‘safe’, kies dan een luchtige, zakelijke pantalon van katoen of linnen. In tegenstelling tot synthetische stoffen, zorgen deze stoffen ervoor dat je je warmte goed kwijt kunt. Of je nou kiest voor een rok, jurk of toch een broek, je kunt voor de zakelijke touch een colbertje meenemen voor tijdens het gesprek. Zodra je na het gesprek de warmte weer in gaat kun je deze weer uitdoen. Trek onder je outfit nette schoen aan, zoals pumps, loafers of nette veterschoenen. Let op; blote tenen zijn een no-go, dus laat vooral de teenslippers thuis.

En voor de mannen:

Mannen mogen hun pak in de zomer in de kast laten hangen, al blijft een pantalon de beste keuze. Combineer je pantalon of nette broek met een overhemd, met onder je outfit nette schoenen. Korte broeken, zoals Bermuda’s, zijn niet geschikt om in te solliciteren. Wat af wordt geraden voor mannen is het volgende: witte sokken onder een donkere pantalon, slippers en blousen/overhemden die te ver open gedragen worden. Maak je outfit compleet met een nette riem, dit geeft een verzorgde indruk en toont aan dat je let op details.

 

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je aantrekt waar jij je goed in voelt! Wil jij meer goede tips krijgen, of wil je meer weten over andere onderwerpen waar Wim en Luuk het over gehad hebben? Neem dan contact op via wvanherk@flexfirst.nl of bel naar 06 83 87 07 63.

 

//www.flexfirst.nl/page/_news_ajax
70