Vier belangrijke tips voor een goed cv

Flexfirst Vier belangrijke tips voor een goed cv

Ga je op zoek naar een nieuwe baan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het klinkt cliché, maar start met het maken / aanvullen / verbeteren van jouw cv. Dit is in veel gevallen de eerste kennismaking met jouw potentiële nieuwe werkgever, maar ook recruiters scannen eerst je cv. Hoe val je op tussen de andere cv’s die ook op zijn of haar bureau liggen en waar moet je opletten? Hier volgen vier makkelijke tips van FlexFirst.

Scroll om te ontdekken

1. Kies voor een overzichtelijke inhoud

Maak je cv overzichtelijk door gebruik te maken van tussenkopjes. Begin altijd met je personalia (naam, adres, woonplaats en geboortedatum) en je contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres). Vermeld daarna je relevante werkervaring en zet daarbij je huidige of meest recente werkgever bovenaan, dit is voor de werkgever namelijk het meest interessant. Het derde onderdeel is opleidingen en andere relevante cursussen. Als laatste onderdeel benoem je de competenties en vaardigheden die jij beheerst. Denk hierbij aan talen, ervaring met machines en computerprogramma’s/-systemen.

Extra tip: Ben je pas net afgestudeerd en heb je nog geen of niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies. Als je wat langer werkt wordt de werkervaring belangrijker.

2. Zorg voor een aansprekende lay-out zodat je cv direct opvalt

Werkgevers en recruiters krijgen stapels cv’s te zien, daarom moet je direct de aandacht trekken met een mooie lay-out. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lettertype, lettergrootte, kleurgebruik en het gebruik van bulletpoints. Je kunt zelf aan de slag in Word of Indesign, maar er zijn ook veel voorbeelden te vinden via internet die je alleen nog maar hoeft in te vullen. Let wel op dat je cv zakelijk en overzichtelijk blijft, de inhoud is belangrijker dan de opmaak. Probeer wel de lengte te beperken tot twee A4’tjes. Te veel tekst schrikt af dus houd het beknopt!

3. Zorg dat het écht over jou gaat

Naast je werkervaring en opleidingen willen werkgevers en recruiters ook weten wie jij bent als persoon. Beschrijf in je cv wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf waar je solliciteert, maar ook wat jouw interesseert naast je werk. Een pasfoto maakt je cv ook persoonlijker, maar dit is zeker niet verplicht! Vanaf mei 2018 mogen recruiters die jouw cv doorsturen naar hun opdrachtgevers zelfs de pasfoto niet meer meesturen i.v.m. de nieuwe privacywetgeving. Kies je ervoor een foto toe te voegen, zorg dan dat het een zakelijke recente foto is. Een goede foto zegt iets over wie je bent, zoals: representatief, vriendelijk, serieus of ervaren.

4. Dubbel-check en houd je cv up-to-date

Als je veel aandacht besteedt aan je cv om een goede indruk achter te laten, dan is het natuurlijk zonde als er spellingfouten in staan. Gebruik daarom je spellingscontrole en het kan ook het helpen om er iemand anders naar te laten kijken. Twee zien nu eenmaal meer dan één.

Is je cv helemaal klaar en staat alles op de goede plek? Sla je cv dan op als Word bestand en als PDF. Stuur het PDF bestand bij een sollicitatie, dat ziet er netjes uit en zo voorkom je dat er iets verspringt. Het Word bestand is bedoeld om je cv tussentijds up-to-date te houden.

Je cv door ons laten nakijken? Dat kan! Stuur dan een mailtje naar recruitment@flexfirst.nl