Solliciteren in de zomer, wat trek je aan?

Flexfirst Solliciteren in de zomer, wat trek je aan?

21 JUN. 2019 – De zomer begint en dat betekent warm weer! Maar ook in dit seizoen gaat voor veel organisaties het wervingsproces gewoon door. Als kandidaat zijnde probeer je jezelf natuurlijk netjes aan te kleden. Maar wat moet je aan als het buiten 30 graden is en je nog wel fris en fruitig het gesprek wilt ingaan? In deze blog vertelt FlexFirst je graag meer over de ongeschreven kledingregels voor sollicitaties in de zomerperiode.

Scroll om te ontdekken

Een eerste indruk kun je maar een keer maken, daarom is het altijd van belang dat je er netjes uitziet en dat de kleding die je draagt ook past bij het bedrijf waar je heen gaat. Je kledingkeuze is bijvoorbeeld voor een sollicitatie bij een bouwbedrijf anders dan voor een sollicitatie bij een notariskantoor. Daarnaast is het handig om te weten met wie je in gesprek gaat, is dat de directeur die een aantal jaar ouder is of is het een jonge professional die de afdeling aanstuurt? Stem je kleding dus altijd af op het bedrijf en je gesprekspartner.

Je kunt hiervoor ook eens op de social media kanalen van de organisatie. De foto’s kunnen je een indruk geven van de dresscode daar, zodat jij je outfit daarop af kunt stemmen. Ga altijd één stapje netter, zo kun je laten zien dat je wel je best hebt gedaan.

Voor de dames

In de zomer is het aangenaam om een rok of jurk aan te trekken naar een sollicitatiegesprek, omdat het lekker luchtig is. Beiden zijn prima en worden door organisaties geaccepteerd. Kies wel een rok of jurk met een nette lengte, ten minste net boven de knie maar bij voorkeur over de knie. Je kunt daar eventueel ook een dunne panty onder dragen.

Liever spelen op ‘safe’? Kies dan een luchtige, zakelijke pantalon van katoen of linnen. In tegenstelling tot synthetische stoffen, zorgen deze stoffen ervoor dat je je warmte goed kwijt kunt.

Of je nou kiest voor een rok, jurk of toch een broek, je kunt voor de zakelijke touch een colbertje meenemen voor tijdens het gesprek. Ga je na het gesprek weer de warmte in, dan kun je deze gewoon weer uit doen. Trek onder je outfit gepaste schoenen aan, zoals pumps, loafers of nette veterschoenen. Let op; blote tenen zijn een no-go, dus laat vooral de teenslippers thuis!

En voor de mannen

Mannen mogen hun pak in de zomer in de kast laten hangen, al blijft een pantalon de beste keuze. Combineer je pantalon of nette broek met een overhemd, met onder je outfit nette schoenen. Korte broeken, zoals Bermuda’s, zijn niet geschikt om in te solliciteren. Daarnaast worden de volgende dingen afgeraden voor mannen: witte sokken onder een donkere pantalon, slippers en blousen / overhemden die te ver open gedragen worden. Maak je outfit compleet met een nette riem, dit geeft een verzorgde indruk en laat zien dat je let op details.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je iets aantrekt waar jij je goed in voelt!

Een extra tip: gebruik verfrissingsdoekjes om vlak voor binnenkomt je handen op te frissen, of was ze van te voren en droog ze goed af. Zo voorkom je dat je een klamme handdruk geeft!