Met deze 3 sollicitatie trends krijg je jouw droombaan!

Kantoor vacature

4 JUL. 2019 – We leven in een wereld waarin alles razendsnel verandert en waar elke dag nieuwe ontwikkelingen zijn, zo ook op de arbeidsmarkt. Wanneer jij jouw droombaan tegenkomt, wil je natuurlijk wel opvallen tussen alle andere sollicitanten! Daarom geeft FlexFirst je een overzicht van drie sollicitatietrends, zodat jij snel actie kan ondernemen om de baan van je dromen te bemachtigen!

Scroll om te ontdekken

Alles online

Solliciteren wordt steeds digitaler. Bedrijven plaatsen hun vacatures online en gaan ook via het internet op zoek naar dé kandidaat voor die functie. Het is dus ontzettend belangrijk om te werken aan je online aanwezigheid. Een van de bekendste kanalen online is LinkedIn! Zorg daarom dat jouw profiel helemaal up-to-date is; voeg niet alleen je eerdere functies toe, maar beschrijf ook wat je werkzaamheden en verantwoordelijkheden waren in die functies. Voeg ook nieuwe (relevante) personen toe aan je netwerk. Zorg daarnaast dat je CV op diverse jobboards staat. Deze worden namelijk vaak gebruikt door recruiters om kandidaten te zoeken. Zo vergroot je jouw online zichtbaarheid en neemt de kans toe dat een recruiter jouw profiel vindt.

Referrals (verwijzingen)

Werkgevers willen zeker weten dat ze de perfecte kandidaat binnenhalen en dat wordt een stuk gemakkelijker wanneer een sollicitant aanbevolen wordt door een bekende. Maak dus actief gebruik van je (online) netwerk en laat vooral duidelijk weten dat je op zoek bent naar een baan. Wie weet is er een connectie die jou kan doorverwijzen!

Hiervoor hoef je niet per se je eigen netwerk gebruiken, maar kan dat van een ander ook van pas komen. Kijk eens naar Rob Mes: een ‘verbinder’ die via LinkedIn werkzoekenden en werkgevers gratis met elkaar in gesprek brengt. Zo deelt hij regelmatig vacatures, maar deelt hij ook berichten van mensen die juist op zoek zijn naar een baan. Door via hem een oproep te plaatsen, keer je het solliciteren om: jij zoekt niet meer naar de baan, maar de baan vindt jou!

Video cv’s

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom is een video een ideale aanvulling op je cv. Met een korte en krachtige pitch geef je een werkgever direct een goede indruk van jezelf en laat je net wat meer van jezelf zien. Bovendien val je zo meer op! Solliciteer je op een specifieke functie? Stem de video daar op af en kijk of het bij de organisatie past. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een algemene versie online te delen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Enkele tips:

  • Let altijd op je taalgebruik en verstaanbaarheid; dialect is een echte no-go!
  • Neem je video op bij daglicht, bij voorkeur bij een raam (zorg wel dat je geen last hebt van tegenlicht)
  • Zorg voor een verzorgd en representatief uiterlijk
  • Vermijd achtergrondlawaai en voorkom rommel op de achtergrond
  • Gebruik een statief om te filmen om zo voor stabiel beeld te zorgen
  • Upload je video op YouTube om grote bestanden te voorkomen; je hebt de optie om de video als privé te markeren, zodat het niet voor iedereen zichtbaar is

Wil je eerst wat inspiratie op doen? Kijk dan eens op YouTube, daar staan tientallen voorbeelden. Als je behoefte hebt aan hulp, kun je ook eens in je netwerk rondvragen. Wie weet is er iemand die een helpende hand wil bieden!

En als laatste tip; FlexFirst kan jou helpen bij het vinden en bemachtigen van jouw droombaan. Wil je meer weten over onze persoonlijke aanpak? Neem dan contact op met een van onze vestigingen!