Bore-out: het belang van uitdaging in je werk

Flexfirst bore-out: het belang van uitdaging in je werk

20 AUG. 2019 – We zijn ondertussen allemaal wel bekend met de burn-out: iemand die volledig opgebrand is door overspannenheid. Maar er is tegenwoordig ook steeds meer sprake van een tegenhanger met wat minder bekendheid en dezelfde symptomen. Heb jij al gehoord van de bore-out?

Scroll om te ontdekken

Gebrek aan uitdaging

Te weinig werk, onder je niveau functioneren of een gebrek aan voldoening kunnen er allemaal voor zorgen dat iemand onder enorme verveling gaat lijden. Hoewel een beetje verveling erg gezond is, kan een constant gebrek aan uitdaging op de lange termijn slechte gevolgen hebben: een bore-out ligt op de loer. Dat gaat onder andere gepaard met verlies van motivatie, verminderd zelfvertrouwen, futloosheid en flinke tegenzin om naar je werk te gaan.

De bore-out is een vrij recent begrip, mede ontstaan door de huidige maatschappij die gericht is op beleving. Hierin wordt een beeld geschetst dat mensen altijd en overal plezier uit moeten halen; een baan waarin je je verveelt past daar niet in. In tegenstelling tot vroeger, is een baan nu vaak niet meer alleen bedoeld om geld te verdienen: het is ook een invulling van je bestaan. Een baan ‘moet’ dus geweldig zijn, terwijl dat niet realistisch is.

Soms is werk ook een beetje saai, dat hoort erbij. Maar het is belangrijk dat je wel voldoening uit je werk blijft halen en daarvoor moet een baan je wel uitdagen en motiveren. Je moet daarin natuurlijk niet over je grenzen gaan, maar je kunt ze wel opzoeken. Positieve stress zorgt er namelijk voor dat je jezelf voldaan voelt en kunt ontwikkelen.

Neem initiatief!

Tel je de minuten af tot je naar huis mag, doe je alsof je erg druk bezig bent en klaag je buiten je werk om alleen maar over je baan? Dat wil niet meteen zeggen dat je een bore-out hebt, maar het is wel verstandig stappen te ondernemen voor het zover komt. Het belangrijkste? Durf initiatief te tonen en pak je baan aan. Wees eerlijk naar je leidinggevende en zoek samen naar oplossingen die voor jullie beiden werken. Welke (nieuwe) taken kun jij op je nemen zodat je meer plezier krijgt, je sterke punten beter benut en je productiviteit stijgt? Geniet daarnaast ook van je vrije tijd: zorg voor ontspanning, maar doe ook dingen waar je energie van krijgt en waarmee je jezelf blijft ontwikkelen.

Zie je binnen je huidige baan geen mogelijkheden tot verbeteringen en heb je toch echt behoefte aan een nieuwe uitdaging? Dan denkt FlexFirst graag met je mee! Kijk eens tussen onze vacatures of mail naar recruitment@flexfirst.nl om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen!