5 tips voor meer beweging op het kantoor

5 Tips voor meer beweging op het kantoor FlexFirst

21 NOV. 2019 – Beweging is goed voor je, dat weten we allemaal. Zo zou je dagelijks minstens 21 minuten middel-intensief moeten bewegen. Toch haalt half Nederland dit niet en brengen Nederlandse kantoormedewerkers hun werkdag grotendeels zittend door. Dat extra loopje naar de koffiemachine is dus veel waard! FlexFirst vindt het belangrijk dat jij lekker in je vel zit, zeker als je aan het werk bent. Daarom geven wij je 5 tips om meer te bewegen gedurende je werkdag. Zo behoud je een gezond lichaam én een gezonde geest!

Scroll om te ontdekken

1. Staand werken

Heb je al eens van een zit-sta bureau gehoord? Deze kun je in hoogte verstellen, zodat je kunt variëren in je werkhouding. Door een juiste afwisseling krijg je een betere doorbloeding in je hele lichaam en dat zorgt voor een verhoogde concentratie. Bovendien span je ook meer spieren aan wanneer je staat. Let er wel op dat je een goede houding aanneemt en het bureau goed is afgesteld. Dat is namelijk even belangrijk als een goede zithouding.

Zijn er alleen zitbureau’s op jouw kantoor? Vervang je bureaustoel dan eens met iets anders, zoals een grote fitnessbal. Hiermee wordt een rechte houding gestimuleerd en span je meer spieren aan. Hiervoor geldt ook: wissel af!

2. Drinken halen

Het advies is om elk halfuur een paar minuten te bewegen. Doe dat bijvoorbeeld door zelf je drinken te halen. Vaak is het de gewoonte dat één collega voor iedereen een rondje doet, maar loop wat vaker zelf en je hebt weer wat extra beweging! Natuurlijk moet je niet elk halfuur een kopje koffie pakken, maar neem ook eens een glas water. Zo blijf je goed gehydrateerd en ook dat is gezond!

3. Niet mailen, maar lopen

Wanneer we een vraag hebben aan een collega, zijn we al gauw geneigd een mailtje te sturen of een snel berichtje te sturen. Loop in plaats daarvan eens naar de desbetreffende persoon. Je hebt wat beweging, het zorgt vaak voor effectievere communicatie en je krijgt meteen een gezonde dosis sociaal contact!

Bel je veel voor je werk? Loop dan eens weg van je bureau wanneer je de telefoon opneemt. Zo zet je meer stappen en is het meteen minder storend voor collega’s in dezelfde ruimte.

4. Bewegen buiten kantoor

Woon je dichtbij je werk, neem dan eens de fiets of ga zelfs te voet. Zo heb je de eerste beweging al binnen voor je werkdag begonnen is. Is de afstand te groot om met de fiets te gaan? Parkeer dan je auto wat verder van de ingang af. Zo verplicht je jezelf om elke dag een extra stukje te wandelen!

Ook je lunchpauze biedt een mogelijkheid om even buiten de benen te strekken. Dat is natuurlijk gezellig met je collega’s, maar de frisse lucht en beweging zorgen ook voor een betere focus gedurende de rest van je werkdag.

5. Work-outs achter het bureau

Wil je nu toch een stapje verder gaan (en schaam je je niet zo snel), dan kun je nog extra beweging toevoegen. Denk hierbij aan oefeningen die je gewoon kan doen terwijl je aan het werk bent, zoals:

  • De torso twist: adem in en adem uit, draai naar rechts en pak met je linkerarm de achterkant of armleuning van je stoel. Gebruik die greep om je torso verder naar rechts te draaien en houd dit even vast. Kom langzaam terug en herhaal het aan de andere kant.
  • Je rug stretchen: kruis je armen over je borst en leg je handen op de tegenovergestelde schouder (links op rechts en andersom). Adem diep in en uit en laat zo ruimte tussen je schouderbladen!
  • Een wall-sit: ga met je rug tegen een muur staan en zak door je knieën alsof je gaat zitten. Als je benen in een hoek van 90 graden staan, probeer je dit 30 of 60 seconden vol te houden. Span je buikspieren goed aan en duw je rug tegen de muur!

Wil jij ook elke dag met energie naar jouw werk gaan? Neem dan eens contact op met FlexFirst! Wij weten namelijk dat een organisatie zo gezond en vitaal is als haar medewerkers. Daarom zetten wij ons in voor duurzame inzetbaarheid, zodat onze flexkrachten energie uit hun baan kunnen halen, nu én in de toekomst. Meer weten? Mail dan eens naar info@flexfirst.nl of lees hier over de scholingsopties binnen FlexFirst.