Wist je dat?
Wist je dat?

Weetjes over de uitzendbranche

Zonder uitzendwerk zouden er 34.000 meer werklozen zijn.

De waarde van uitzendwerk is groot, door middel van uitzendwerk hebben ruim 1 miljoen mensen een baan. Dat is ruim 11% van het aantal banen in Nederland.

Uitzendwerk is een goede keuze omdat uitzendwerk vaak zorgt voor meer zekerheid. Meer inkomenszekerheid, maar ook door de verschillende scholingsmogelijkheden die er vaak zijn. Daarnaast ben je goed verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Een uitzendbureau zorgt voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod en gaat dus op zoek naar de juiste match. Hierdoor neemt de werkgelegenheid toe en de werkeloosheid af.

 

Maar liefst 70% van de uitzendkrachten wil in de nabije toekomst als uitzendkracht blijven werken!

Sterker nog, vaak zijn uitzendkrachten zo tevreden over het traject dat ze als uitzendkracht willen blijven werken. Het werken als uitzendkracht kent namelijk vele voordelen. Je kunt namelijk veel werkervaring op doen bij verschillende bedrijven, dit maakt het uitdagend en goed voor jouw vaardigheden en netwerk.

Als uitzendkracht ben je flexibel omdat je vaak direct kunt stoppen als het ergens niet bevalt, want meestal is er geen opzegtermijn en zit je nergens aan vast. Daarnaast heb je via een uitzendbureau vaak verschillende mogelijkheden tot het volgen van opleidingen of cursussen. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om te groeien binnen een bepaald vakgebied.

 

Als je werkt voor een uitzendbureau krijg je evenveel betaald als de vaste medewerkers van de opdrachtgever

Binnen Nederland is er een regeling voor de rechten van de uitzendkracht. De inlenersbeloning. Door deze regeling verdien je als uitzendkracht hetzelfde brutoloon als de vaste medewerkers van je opdrachtgever. De inlenersbeloning heeft als doel dat iedereen binnen een team gelijk wordt behandeld.

Door de inlenersbeloning heb je de volgende rechten:
– Brutoloon volgens de schaal waar je als uitzendkracht bent ingedeeld
– Toeslag voor overwerken
– Toeslag voor onregelmatige uren;
– Vergoeding voor onkosten
– Recht op loonsverhoging

 

Gemiddeld werken uitzendkrachten zo’n 30 uur per week

Ben je op zoek naar een baan voor 40 uur in de week of voor maar 12 uur in de week? Als uitzendkracht kan het allemaal. Samen met de opdrachtgever ga je op zoek naar de juiste match en ook het juiste aantal uren.

 

Gemiddeld vindt bijna 35% van alle werkzoekende een baan via een uitzendbureau

Tijdelijk werk

Houd je van afwisseling, wil je steeds opnieuw uitgedaagd worden of heb je even tijd over? Dan is werken op uitzendbasis via FlexFirst iets voor jou. Of je nou op zoek bent naar productiewerk of administratief werk, er zit altijd iets voor je tussen. Als uitzendkracht ga je een arbeidsovereenkomst met FlexFirst aan, maar verricht je werkzaamheden bij een van onze opdrachtgevers.

Tijdelijk met uitzicht op vast

Wel 50% van de functies die FlexFirst aanbiedt zijn voor langere tijd, met uitzicht op een vast dienstverband. Dit houdt in dat je het eerste half jaar werkt als uitzendkracht in dienst van FlexFirst, wat te vergelijken is met een proeftijd. Indien je goed functioneert en de opdrachtgever tevreden is, kun je daarna een contract bij het bedrijf zelf krijgen. Mochten de werkzaamheden eerder ophouden, dan zoekt FlexFirst een andere baan voor je.

Werken op detacheringsbasis

Een andere mogelijkheid is om gedetacheerd te worden. Je komt dan in dienst van FlexFirst en wij lenen je dan uit aan een opdrachtgever. Het gaat vaak om projecten die langer duren: denk hierbij aan enkele maanden tot een aantal jaar. Maar dat lijkt toch heel veel op uitzenden? Dat klopt, alleen bij detacheren weet je vooraf precies hoelang een opdracht duurt en geven we je meer zekerheid.

 

De uitzendbranche is een belangrijke bron van werkgelegenheid voor jongeren. Ongeveer 40% van de uitzendkrachten is jonger dan 25 jaar.

De voornaamste reden dat ze voor uitzendwerk kiezen is de flexibiliteit ervan. Uitzendwerk biedt vaak meer flexibiliteit dan traditionele banen. Jongeren kunnen hun eigen schema beheren en werken wanneer het hen uitkomt. Hierdoor is het gemakkelijk te combineren met hun studie.

Daarnaast hebben jongeren vaak nog geen idee in welke richting ze willen gaan werken, doormiddel van uitzendwerk komen ze eerder op verschillende plekken terecht. En kunnen op deze manier werkervaring op doen in verschillende sectoren en bedrijven. Dit kan nuttig zijn voor jongeren die nog niet zeker weten welke carrière ze willen nastreven of die hun vaardigheden willen uitbreiden.

 

Als uitzendkracht heb je gewoon recht op vakantiedagen

Wanneer je als uitzendkracht aan het werk bent bouw je net als ieder ander vakantiedagen op. Vakantiedagen worden opgebouwd over ieder gewerkt uur. Het aantal vakantiedagen waar je op jaarbasis recht op hebt is vastgesteld in je CAO. Je kunt dus als uitzendkracht met een gerust hart alvast aan je vakantie denken.