Vakantiekrachten inzetten deze zomer? FlexFirst vertelt wat je moet weten!

Kantoor vacature

11 juni 2020 – De zomer(vakantie) staat weer voor de deur! Heeft u al nagedacht over de personeelsplanning in de vakantieperiode? Veel bedrijven hebben in deze periodes meer behoefte aan flexibel inzetbare krachten, bijvoorbeeld door seizoenswerk of omdat veel vaste werknemers op vakantie gaan. Het inzetten van vakantiekrachten kan hierbij een goede oplossing zijn. Maar waar moet je rekening mee houden bij het inzetten van vakantiekrachten? FlexFirst zette het voor u op een rij.

Scroll om te ontdekken
informatie

Alle regels en wetten op een rijtje

Wanneer is iemand een vakantiekracht?

Met de invoering van de WAB is de regeling voor vakantiekrachten uitgebreid. De CAO voor uitzendkrachten beschrijft het volgende: ‘scholieren, studenten en andere studerenden, die uitsluitend in de periode(n) van vakantie(s) van onderwijsinstellingen tijdelijke werkzaamheden verrichten.’

Wat mogen vakantiekrachten voor werk doen?

Waar je vakantiekrachten voor kunt inzetten is afhankelijk van hun leeftijd. Veel vakantiekrachten zijn minderjarig, daardoor zijn er wettelijke beperkingen voor toegestane werkzaamheden en tijden. Vakantiekrachten vanaf 18 jaar zijn meerderjarig en vallen onder de algemeen geldende arbeidsomstandigheden- en arbeidstijdenregels.

Minderjarigen zijn te onderscheiden in;

  • Kinderen van 13 en 14 jaar: zij mogen alleen klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk. Denk hierbij aan vakken vullen, helpen bij het inpakken en reclamedrukwerk bezorgen. Deze kinderen mogen maximaal 7 uur per dag werken, tussen 7:00 en 19:00 uur.
  • Kinderen van 15 jaar: zij mogen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen. Bijvoorbeeld vakken vullen in een supermarkt, reclamedrukwerk en avondkranten bezorgen. 15-jarigen mogen maximaal 8 uur per dag werken – tussen 07:00 en 21:00 uur – en niet meer dan 40 uur per week.
  • Jongeren van 16 en 17 jaar: zij mogen bijna alle werkzaamheden doen, zolang het geen gevaarlijk werk is zoals het werken met gevaarlijke stoffen. Jongeren mogen 9 uur per dag werken – tussen 07:00 en 23:00 uur.

Wil je precies weten wat toegestaan is en wat verboden is? Bekijk dan hier de pagina van Rijksoverheid over ‘Bijbanen, vakantiewerk en stage door jongeren’.

Wat verdient een vakantiekracht?

Net als uw vaste werknemers hebben ook vakantiekrachten recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon. De minimumlonen worden tweemaal per jaar aangepast aan de gemiddelde ontwikkelingen van de cao-lonen. Wilt u een actueel overzicht, bekijk dan hier de minimum(jeugd)lonen vanaf 1 januari 2020.

Vakantiekrachten bouwen volgens de CAO voor uitzendkrachten geen reserveringen op voor kort verzuim en feestdagen. Daarnaast ontvangen zij ook geen betaling van de wachtdagcompensatie. Wel bouwen ze reserveringen op voor vakantiedagen en vakantiegeld.

Op zoek naar vakantiekrachten?

Ga zorgeloos de zomer in en besteedt het werven, selecteren en verlonen van vakantiekrachten uit  aan FlexFirst. Wij zorgen voor gemotiveerde vakantiekrachten en uiteraard voor een correcte en tijdige betaling. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze vestigingen of mail naar info@flexfirst.nl. FlexFirst hanteert zeer scherpe tarieven voor vakantiekrachten. Met name voor reeds bestaande klanten en klanten die ook na de vakantie een samenwerking willen aangaan me FlexFirst.