Tips voor de perfecte sollicitatie

Tips die je kunt gebruiken als je gaat solliciteren

Curriculum vitae

Benoem alleen relevante zaken in je CV
Benoem alleen zaken die op dat moment iets kunnen betekenen voor jouw sollicitatie. Heel goed en leuk dat je toen je 15 was een krantenwijk had, maar dat zal nu niet de doorslag geven of jij die baan als marketing manager wel of niet krijgt. Benoem de ervaring die je daadwerkelijk ook kunt gebruiken en binnen de functie eisen vallen. Dan zullen ze minder snel afhaken en je CV een stuk interessanter ogen.

Maak een zo overzichtelijk mogelijke CV (maak hem niet mooier)
Zorg ervoor dat je een overzichtelijk CV hebt. Maak hem bijvoorbeeld chronologisch en een aparte kop voor studie en werkervaring. Zo is het voor de lezer gelijk duidelijk wat je allemaal hebt gedaan. Zet er wel alleen dingen op die je ook daadwerkelijk hebt gedaan, zo voorkom je verwarring en verwachtingen die je niet kunt waarmaken.

Daarnaast is het belangrijk dat je CV er aantrekkelijk uitziet en meteen de aandacht trekt. Een handige tip hiervoor is Canva, hierin heb je verschillende templates die je naar eigen wens kunt aanpassen.

Belangrijke eigenschappen (die aansluiten bij de vacature)
Zoals eerder genoemd pas je CV aan naar de functie waarop je solliciteert. Ben jij sociaal, analytisch en creatief? En zijn dit drie dingen die ze binnen de functie vragen? Zorg er dan voor dat deze duidelijk terug komen op je CV. Dit geeft ook meteen aan dat je goed naar de vacature hebt gekeken.

Sollicitatiebrief

Benoem de belangrijke functie eisen
Voor je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief is het belangrijk dat je de vacature goed doorleest. Kijk goed naar wie ze op zoek zijn en of dat ook daadwerkelijk bij jou past. Probeer te onderscheiden wat de belangrijkste dingen uit de vacature zijn en ga hier in je sollicitatiebrief op in. Zijn ze bijvoorbeeld op zoek naar iemand die goed de leiding kan nemen. Beschrijf dan hoe jij dit aan zou pakken. Wat is jou manier van leiding geven? En waarom past die manier zo goed bij het bedrijf?

Waarom ben jij geschikt?
Het bedrijf is op zoek naar de perfecte kandidaat die het beste bij het bedrijf en binnen het team past. Dit kunnen zij nog niet beoordelen als ze jou nog niet gezien of gesproken hebben, maar ze kunnen wel alvast een beeld van jou krijgen. Dit beeld krijgen ze o.a. door jouw sollicitatiebrief. Probeer dus in jouw sollicitatiebrief een zo duidelijk mogelijk beeld van jezelf te schetsen. Laat hierin ook duidelijk naar voren komen waarom jij geschikt bent en waarom ze echt voor jou moeten kiezen.

Kijk hierbij ook goed naar de functie eisen. Wat vragen ze? En welke werkervaring kun jij daar aan koppelen. Probeer deze werkervaring zo goed mogelijk te omschrijven, maar doe dit wel kort en bondig. Zodat het niet een onnodig lang verhaal wordt.

Laat je enthousiasme blijken
Ben je enthousiast over de vacature en het bedrijf. Laat dit dan zo goed mogelijk blijken in je sollicitatiebrief. Vertel duidelijk wat jou enthousiast maakt en waarom. Waarom zou jij perfect binnen het team of binnen de functie passen.

Sterke afsluiting, die blijft hangen
Eindig met een sterke afsluiting. Je afsluiting is het laatste wat ze lezen. Zorg er dus voor dat deze blijft hangen. Vermeld hier bijvoorbeeld in dat je uitkijkt naar een gesprek waarin jij je enthousiasme over de functie kan delen.

Sollicitatiegesprek

Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert. Bekijk de website etc.
Op het moment dat je ergens gaat solliciteren wil je alles weten over het bedrijf. Je wil o.a. weten wie ze zijn, waar ze voor staan en wat ze doen. Hier kun je achter komen door zelf al op onderzoek uit te gaan. Neem eens een kijkje op de website, de socials of bel alvast op voor meer informatie.

Via een uitzendbureau weet je vaak niet meteen voor welk bedrijf je solliciteert. Je ziet dan in eerste instantie alleen informatie over de inhoud van de vacature. Wil je toch iets weten over de werkwijze of de sfeer van het bedrijf waar je eigenlijk solliciteert? Neem dan contact op met diegene die de vacature aanbied en vraag of hij/zij hier wat informatie over heeft. Zij kennen het bedrijf goed en kunnen vaak een beeld voor je schetsen.

Je kan je natuurlijk wel voorbereiden voor het gesprek zelf. Neem de vacature extra goed door en bedenk vast vragen die je zelf zou willen stellen.

Wees op tijd
Zorg dat je op tijd komt voor je sollicitatie gesprek. Te laat komen is echt een No go en geeft meteen een slechte indruk. En je weet de 1e indruk is het belangrijkste. Reken op ongeveer 10 minuten te vroeg dan heb je altijd nog wat speling.

Neem een actieve houding aan en wees hierbij zeker over jezelf
Zorg dat je gedurende het gesprek een open en actieve houding aanneemt. Zorg dat je niet onderuit gezakt gaat zitten, want hierdoor kom je snel ongeïnteresseerd over. Probeer ook uit te stralen dat je zeker bent van jezelf en precies weet wat je kan, hierdoor geef je een sterk beeld van jezelf af.

Bereid je sollicitatie voor, weet wat je wil gaan zeggen en wat je wil vragen
Zoals eerder al genoemd is een goede voorbereiding het halve werk. Bereid voor wat je over jezelf wil gaan vertellen en wat hierbij relevant is voor de vacature. Bereid daarnaast alvast de volgende vragen voor. Deze worden bijna altijd gesteld tijdens een sollicitatie gesprek.

  • Kunt u iets over uzelf vertellen?
  • Waarom heeft u op deze vacature gesolliciteerd?
  • Wat maakt u geschikt voor deze functie?
  • Waarom moeten wij jou aannemen?
  • Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
  • Hoe zou jij (een bepaalde situatie, die goed bij de vacature past) aanpakken?

Wees jezelf, pas je kleding aan
Het allerbelangrijkste bij een sollicitatie is jezelf zijn. Het heeft geen nut om je anders voor te doen tijdens een gesprek want vroeg of laat komen ze toch achter wie je echt bent. Wees daarom ook eerlijk over wat je wel en niet kan. Zo krijgen ze geen onterechte verwachtingen van je.

Heel veel succes met solliciteren! Je kunt het 🙂